Selecteer een pagina

Over

Stichting Stasterk werd oorspronkelijk in 2001 opgericht met als doel, vrouwen en meisjes in de ruimste zin van het woord weerbaarder te maken.

Wij beginnen bij het begin, voordat er grensoverschrijdend gedrag plaats kan vinden.

“Niemand kan jou minderwaardig doen voelen zonder jouw toestemming.”
– Eleanor Roosevelt

Assertiviteit

Assertiviteit staat voor het durven, willen en kunnen uiten van gedachten, gevoelens en meningen, Eerlijk en integer zonder de ander in de waarde aan te tasten. Het is zonder enige vorm van agressie op gepaste wijze jezelf laten zien en te uiten, verbaal en non-verbaal.

Assertiviteit is echter niet alleen voor jezelf spreken, maar ook luisteren naar anderen, naar hún gevoelens, gedachten en meningen waardoor andere mensen de ruimte krijgen en zich uitgenodigd voelen. Assertiviteit is een kwaliteit waardoor je in staat bent om je te laten zien en tegelijkertijd in en ander te kunnen verplaatsen, essentieel voor een open en respectvolle communicatie, wat belangrijk is vooral bij mensen in een relationele sfeer: Familie, vrienden, kennissen, partners, kinderen en op je werk.

Assertiviteit is een sterk en respectvol communicatiemiddel! Naar jezelf en naar de ander. Het helpt je om je te kunnen ontplooien en te handelen vanuit een zuivere intentie.

 

Assertiviteit kan door opvoeding, ervaringen en meegekregen  normen en waarden echter in de knel komen en kan ervoor zorgen dat:

Je het niet durft om je duidelijk uit te spreken tegenover mensen die je dichtbij staan; zoals je partner, baas, ouders, buren of vrienden.

En mocht je toch een poging doen om voor jezelf op te komen, word je niet serieus genomen en/of komt je boodschap niet duidelijk over

Bij de gedachte aan een confrontatie allerlei doemscenario’s door je hoofd heen gaan die je angstig maken waardoor je geen stappen durft te zetten

Jij jezelf wegcijfert en ‘opoffert’ voor anderen

“Een vriend is iemand bij wie je de volledige vrijheid krijgt je zelf te zijn.“

– Jim Morrison

Tijdens een training werk je aan je assertiviteit door:

Je waarden en normen onder de loep te nemen

De belemmerende valkuilen in je denkpatroon te ontdekken

Je bewust te worden van je kwaliteiten

Bewustwording van effectieve ademhaling, houding een lichaamstaal

 

Weerbaarheid

Weerbaarheid gaat een stap verder.

Als er sprake is van het (stelselmatige) overschrijden van je grenzen, dus wanneer de andere partij geen rekening houdt met je gevoelens en meningen en de communicatie respectloos of zelfs kwetsend verloopt en/of er zelfs ongevraagd lichaamscontact plaats vindt.

Weerbaarheid is assertiviteit plus het duidelijk aangeven van grenzen.

Voorbeelden waar weerbaarheid van onschatbare waarde is, zijn: burenoverlast, pestgedrag op je werk, stalking, verbaal huiselijk geweld, conflicten met familie, vrienden of partner, maar ook verbaal grensoverschrijdend gedrag door onbekenden op straat, in het openbaar vervoer of bij agressieve verkoopmethoden.

Stelselmatig grensoverschrijdend gedrag van anderen kan een depressie, burn-out, paniekstoornis en/of isolement in de hand werken. Verbaal grensoverschrijdend gedrag is door onbekenden meestal eenmalig, door bekenden echter kan het weken, maanden, soms zelfs jaren doorgaan en wordt je gevoel van eigenwaarde meer en meer aangetast.

Je persoonlijke weerbaarheid kan in het geding komen als:

Je het moeilijk vindt om nee te zeggen en daarom dingen doet  die je eigenlijk niet wilt doen

Je fysiek en mentaal blokkeert

Je weinig of geen contact hebt met je gevoel en je lichaam

Je verlamd raakt door angst

Je de schuld te veel bij jezelf zoekt

Weerbaarheid is ook communicatie! Weerbaarheid geeft weer ruimte voor constructieve communicatie en respectvol contact. De relatie kan weer gelijkwaardig worden. Zeker in relatie tot jezelf.

“A lot of people are afraid to say what they want. That’s why they don’t get what they want.”

– Madonna

Tijdens een training werk je aan je weerbaarheid door:

Het herkennen en aangeven van grenzen; verbaal, mentaal en fysiek

Stevig te wortelen in de grond

Je lichaamstaal, stem en ademhaling aan een grensoverschrijdende situatie aan te passen 

Je intuïtie te ontwikkelen en ernaar te luisteren

Niet op te geven!

Zelfverdediging

 

Zelfverdediging is je met je eigen lichaam en stem verdedigen, als er sprake is van fysiek en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een fysieke aanval komt meestal niet uit het niets, maar volgt vaak verbaal grensoverschrijdend gedrag. Veelvoorkomende voorbeelden zijn fysiek huiselijk geweld en (seksueel) geweld door bekenden, die misbruik maken van hun machtspositie. In mindere mate onbekenden die je toevallig ontmoet.

Redenen, die zelfverdediging in de weg kunnen staan zijn:

Je denkt dat fysiek verdedigen het alleen maar erger maakt

Je ervan overtuigd bent dat het niet werkt en de ander toch veel sterker is

Je veronderstelt dat zelfverdediging moeilijk te leren is

Zelfverdediging is je lichaam als wapen inzetten. Ook je stem hoort erbij. Sterker nog: Je stem is je beste wapen! Iedereen kan leren, zichzelf te verdedigen. Belangrijk is dat je in geval van nood er helemaal van doordrongen bent, dat jij jezelf mag, kan en wilt verdedigen.

Tijdens de cursus zelfverdediging leer je: 

Te reageren met beleid

Verschillende fysieke technieken te leren en daar de technieken uit te kiezen, die bij je passen

Inzicht te krijgen in het ‘dader-slachtoffer’ mechanisme

Het oefenen van diverse bevrijdingen: van polsgrepen tot bevrijdingen vanaf de grond en mesaanvallen: effectief, realistisch en makkelijk toepasbaar

De drijfveer van de aanvaller(s) te leren begrijpen

Informatie over veilig fietsen en mythen en feiten rondom seksueel geweld

“Courage is like a muscle. We strengthen it by use.”

– Ruth Gordon